Gratis verzending vanaf €50,- (NL-BE-DU)
Persoonlijk door ons verpakt en verstuurd vanuit onze winkel
Fysieke yogawinkel in Amsterdam
Verzending binnen 1-2 werkdagen
  • Nederlands
  • Zo duurzaam is jouw yogamat

    Yogisha - 07 / Oct / 2020

    Zo duurzaam is jouw yogamat

    Hoe duurzaam is jouw yogamat? En waar moet je allemaal op letten wanneer je op zoek bent naar een duurzame yogamat?

    Er spelen verschillende factoren mee bij de duurzaamheid van een yogamatje. Niet alleen het materiaal (biologisch afbreekbaar of niet) maar ook het productieproces en de levensduur van het matje wegen mee. Dit kwam ook naar voren bij een onderzoek dat het tv-programma Kassa onlangs deed. Hiervoor kwamen ze ook langs bij de Yogisha winkel in Amsterdam voor advies.

     

     

    Productieproces

    Zoals ook auteur Babette Porcelijn vertelt in haar gesprek met Kassa zit "tachtig procent van de impact in de productie van het matje, dus als je dat weglaat, heb je natuurlijk een enorme blinde vlek". Daarom is het belangrijk om ook het productieproces mee te nemen in duurzaamheidsoverwegingen. Veel van de merken die bij Yogisha verkocht worden geven extra aandacht aan duurzaamheid van het productieproces, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat er geen toxische emissies vrijkomen (Manduka) of door verschillende elementen met elkaar te versmelten in plaats van chemische lijm te gebruiken (Liforme).

     

    Ook kun je kijken naar eventuele keurmerken, zoals het BlueSign of OEKO-TEX®️ 100 keurmerk. Het OEKO-TEX keurmerk richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in relatie tot de gezondheid van de eindgebruiker. Hoewel het label dus gericht is op gezondheidsaspecten van het product, hebben de richtlijnen voor het gebruik van schadelijke stoffen ook raakvlakken met de ecologische dimensie van duurzaamheid. Manduka en Yogisha PVC yogamatten hebben bijvoorbeeld dit keurmerk. Veilig PVC heeft veel voordelen: het geeft goede grip die alleen maar beter wordt bij gebruik en het is, zonder de schadelijke stoffen, goed recyclebaar. Nog beter: je mat gaat prima 20 jaar mee, soms zelfs een leven lang. Op dát vlak scoort PVC juist het best van alle materialen.

     

     

    Tot slot kan waar een product is geproduceerd ook belangrijk zijn voor de duurzaamheid. In Europese landen gelden bijvoorbeeld strenge regels rondom het gebruik van chemicaliën tijdens de productie en regels die voorkomen dat deze in de omgeving terecht komen. Daarnaast hoeven lokaal geproduceerde producten minder ver vervoerd te worden, en dat scheelt weer transport uitstoot!

     

    Levensduur

    Zoals we net bespraken wordt een groot deel van de ecologische voetstap van jouw yogamat gecreëerd tijdens het productieproces. De levensduur van een yogamat is daardoor een belangrijke factor voor de duurzaamheid. Yogamatten van PVC hebben, over het algemeen, de langste levensduur. Deze matten zijn extreem slijtvast, makkelijk schoon te maken en niet gevoelig voor bijvoorbeeld zonlicht of uitdroging. Sommige yogamatten zijn zo slijtvast dat ze zelfs een levenslange garantie hebben! Dit geldt voor de Manduka Pro serie matten.

     

    Yogamatten van natuurlijke materialen, zoals natuurrubber, zijn over het algemeen iets minder slijtvast. Dit materiaal is een stuk zachter en daardoor gevoeliger voor slijtage door wrijving. Hierdoor slijten de matten vooral snel bij dynamische yoga stijlen zoals Ashtanga of Vinyasa. Bij rustigere stijlen als Yin gebeurt dit minder snel. In vergelijking met rubber is kurk minder gevoelig voor slijtage.

     

    Materiaal

    Waar komt het materiaal van jouw yogamat vandaag, en wat gebeurt ermee nadat je deze weggooit? Matten van natuurlijk materiaal zijn volledig biologisch afbreekbaar en dus milieuvriendelijk, toch? Ook bij natuurlijk materiaal kun je op een paar punten letten.

    Kurk is de duurzaamste keuze. Dit natuurlijke materiaal wordt geoogst van de schors van kurkbomen in met name Portugal en Spanje, lekker dicht bij huis dus! De bomen hoeven hiervoor niet gekapt te worden en het materiaal groeit vanzelf weer aan. Kurk heeft nog meer voordelen: het absorbeert veel vocht, wordt extra stroef wanneer je zweet, heeft antimicrobiële eigenschappen. Kurk yogamatten hebben voor extra demping en grip op de vloer vaak een onderlaag van rubber. 

    In tegenstelling tot kurk wordt rubber niet geoogst in Europa maar in Azië of Zuid-Amerika. Net zoals bij kurk hoeft voor oogst van rubber de boom niet gekapt te worden, het rubber wordt namelijk als vloeistof getapt. Het is belangrijk om op te letten of er voor het rubber in jouw yogamat geen regenwoud is geweken. Van de merken Jade, Liforme en Manduka weten we dat zij rubber gebruiken dat geoogst is op plantages waarvoor geen regenwoud is gekapt.

     

    Tot slot: PVC. PVC yogamatten zijn niet biologisch afbreekbaar, maar ook dit materiaal kan duurzaam gerecycled worden door hergebruik. PVC dat vrij is van schadelijke stoffen kan hergebruikt worden voor de productie van nieuwe yogamatten, of andere kunststof items. Op verschillende plekken kun je je yogamat al inleveren voor duurzaam hergebruik, zoals via Manduka's LiveOn programma.

     

    Duurzame yogamatten bij Yogisha

    Bij Yogisha vinden we duurzaamheid erg belangrijk. In de productbeschrijving van de verschillende yogamatten vertellen we daarom op welke manier deze wel of niet duurzaam is. In onze winkels kunnen onze medewerkers je ook advies geven over de duurzaamheid van verschillende yogamatten.

     

    Yogisha Amsterdam
    Ceintuurbaan 306
    +31 (0) 20 - 664 07 43

     

    Yogisha Den Haag
    Prins Hendrikstraat 138
    +31 (0) 70 - 870 18 94

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Yogisha 9,5 / 10 - 1557 Reviews @ Kiyoh
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »