Gratis verzending vanaf €50,- (NL-BE-DU)
Persoonlijk door ons verpakt en verstuurd vanuit onze winkel
Fysieke yogawinkel in Amsterdam
Verzending binnen 1-2 werkdagen
  • Nederlands
  • Thuis een yoga ruimte maken

    Yogisha - 25 / Mar / 2020

    Thuis een yoga ruimte maken

    Als je thuis yoga wilt beoefenen is het fijn om hier een ruimte voor in te richten. Maar, wat heb je nou allemaal nodig en hoe maak je het net zo fijn als in de yoga studio?

    Een fijne yogaplek thuis

    Denk eens aan je favoriete yoga studio. Naast de docenten, wat maakt deze studio zo fijn voor jou? Goeie kans dat de manier waarop de studio is ingericht van grote invloed is. Misschien is het het het licht, een bepaalde geur of accessoires. Een ruimte kan je beïnvloeden en je in een ‘yoga state-of-mind’ brengen zodat je je beter kan focussen of rustiger wordt. Maar, hoe maak je thuis nou ook zo’n fijne plek?

    Met onze tips creëer je in no time een fijne yoga plek in je eigen huis!

     

    Vind de juiste plek

    Als eerste moet je beslissen waar je je yoga plek wilt maken. Je hebt niet veel ruimte nodig, maar het is fijn als je wat ruimte om je mat overhoudt. Als je geen aparte ruimte hebt is dat helemaal niet erg. Een rustig hoekje in een slaapkamer werkt bijvoorbeeld ook prima!

    Denk ook na over het licht. Daglicht is fijn, maar de zon in je ogen wat minder. Doe je bijvoorbeeld graag ‘s ochtends aan yoga of meditatie? Zoek dan een plekje waar de zon ‘s ochtends niet op het raam staat of zorg voor raambekleding.

     

     

    De basics

    Het eerste wat je nodig hebt voor een fijne yogaplek thuis is natuurlijk een yogamat! Heb je nog geen yogamat? Kies voor een yogamat die past bij de yogastijl(en) die je graag doet. Doe je vooral rustigere vormen van yoga? Dan is een zachtere, dikke yogamat waarschijnlijk prettig. Voor actievere vormen zoals power yoga en Ashtanga kun je beter kiezen voor een yogamat die erg stabiel en slijtvast is, zoals de Manduka Pro. Yogisha heeft een ruim aanbod yogamatten in verschillende maten, kleuren en materialen. Er zit ongetwijfeld een yogamat voor jou tussen!

     



    Als je graag wil mediteren heb je natuurlijk een meditatiekussen nodig. De traditionele vorm is rond en hierop zit je doorgaans kruislings. De juiste hoogte van het meditatiekussen hangt af van je lengte en flexibiliteit van je heupen. Ben je vrij lang en niet zo flexibel in je heupen? Kies dan voor een hoger kussen, en vice versa. Bij Yogisha zijn alle kussens gevuld met boekweitkaf. Dit natuurlijke materiaal is stevig, duurzaam, en vormt zich naar je lichaam. Al onze meditatiekussens hebben een dubbele hoes waardoor je de vulling kan bijvullen of er wat uit kan halen.

    Ziet je liever op je knieën? Dan kun je beter voor een hoger kussen kiezen (13 of 17 cm) of voor een bankje of een stevige boekweit bolster. Een boekweit bolster kun je ook weer gebruiken voor andere yoga houdingen.

     

     

    Props

    Afhankelijk van de yogastijl die je beoefent is het vaak ook fijn om wat props te hebben. De meest gebruikte props zijn blokken en bolsters.

     

     

    Blokken zijn veelzijdige props die je kan gebruiken bij zowel restoratieve als meer actieve vormen van yoga. Blokken kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als verlengstuk van je arm in staande houdingen of als verhoging in crow pose. 

     



    Tijdens rustigere vormen van yoga zoals yin yoga zijn blokken ook erg praktisch. In een forward fold kun je bijvoorbeeld je hoofd op een blok laten rusten en in een backbend kun je je heupen ondersteunen met een blok. Blokken zijn er in verschillende formaten en in verschillende hardheden. Houten blokken zijn erg stabiel maar niet zo prettig om op te liggen. Kurk bokken zijn iets minder hard, voelen prettig aan de huid en bieden veel grip. Foam blokken zijn het meest zacht en comfortabel om op te liggen.

     



    Bolsters zijn grote stevige kussens die extra ondersteuning kunnen bieden in yogahoudingen. Ze worden voornamelijk gebruikt bij rustigere vormen van yoga zoals yin yoga, restorative yoga, en yoga nidra. Door je gewicht over te geven aan de bolster is het vaak makkelijker om te ontspannen en los te laten.


     

    Bolster zijn er in ronde en platte vormen en met verschillende vullingen. Boekweit bolsters (zoals op de foto) zijn het meest stevig en behouden hun vorm wanneer er gewicht op ligt. Kapok bolsters zijn iets zachter maar nog steeds vrij stevig. De Manduka bolsters zijn gevuld met schuim en zijn het zachtst. De juiste bolster hangt vooral af van jouw persoonlijke voorkeur.


     

    Een minder voorkomende maar erg veelzijdig en nuttige prop is het yoga wiel. Een wiel kun je gebruiken om balans- en buikspieroefeningen te doen, maar is ook een fijne prop tijdens rustigere vormen van yoga. Een yoga wiel vooral echt een weldaad voor je rug, zeker als je veel zit! Met een wiel kun je op een ondersteunende manier een backbend doen, hierdoor kun je de houding langer vasthouden en meer ontspannen. Doordat je het wiel kan rollen kun je de houding makkelijk iets aanpassen en breng je wat beweging in een rustige practice.

     

    Accessoires

    Welke andere items vind je prettig om te hebben in jouw yoga ruimte? Je kan bijvoorbeeld denken aan een klankschaal, of aan een mala. Een mala is te gebruiken voor japa meditaties, waarbij je elke keer een kraal tussen je vingers houdt en een mantra herhaalt. Als je alleen mediteert zonder is een mala een fijn hulpmiddel om je aandacht erbij te houden.

    Denk ook aan hoe je graag ligt in savasana. Als het koud is op de kamer waar je yoga doet is het fijn om een deken te hebben. Een met lavendel gevuld oogkussentje is ook altijd erg prettig tijdens een eindontspanning. 

     



    Kleed de ruimte aan

    En als laatste, maak het een vooral een ruimte waar jij je op je gemak voelt en graag wil zijn! Misschien brand je graag een kaarsje of wat wierook, dan kan het leuk zijn om een klein altaartje te maken. 

     

    • Heidi Heidi 25 / Mar / 2020 @ 16:37

      Mooi ingericht helemaal top

    • Eva Maille Eva Maille 25 / Mar / 2020 @ 04:28

      Leuk artikel en leerzaam ook

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Yogisha 9,5 / 10 - 1557 Reviews @ Kiyoh
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »