Hoe kies je de juiste yogamat?

  • Geplaatst op
  • Door Yogisha
  • 0
Hoe kies je de juiste yogamat?

De yogamat is een wonder van eenvoud en tegelijk een essentieel attribuut voor de echte yogabeoefenaar. Heb je wel eens yoga gedaan op het tapijt of een zeiltje? Je stevigheid is weg, je staat op kieren en hobbels, je glijdt uit…Tegelijk is de yogamat een wonder van eenvoud: een stuk rubber dat je kunt uitrollen en weer oprollen en wegzetten. Toch is er nog wel wat meer te zeggen over de juiste yogamat.

Maten

De standaardbreedte van een yogamat is 60 cm, hoewel zwaardere mensen soms de voorkeur geven aan een bredere maat. Yogisha heeft ook yogamatten van 66, 70 en 80 cm breed.De lengte is standaard 183 cm. Ook hier zijn variaties op mogelijk. Yogisha heeft extra lange yogamatten tot 215 cm. Over het algemeen geldt: kies eenlengte die iets groter is dan je lichaam.

Materiaal

De gangbare yogamat is van het kunststof PVC gemaakt: een sticky, lichte kunststof die makkelijk op te rollen is en niet brokkelt. Sommige PVC yogamatten (afgezien van de goedkoopste modellen) hebben binnenin een weefsel van fiber om de mat sterker te maken en scheuren te voorkomen.

De nieuwste soort kunststof die wordt gebruikt is TPE. Deze yogamatten worden ook wel ecomatten genoemd, omdat TPE recyclebaar materiaal is. De yogamatten van TPE zijn tevens lichter en dus makkelijk mee te nemen.

Daarnaast verkoopt Yogisha eco-yogamatten van natuurrubber. Dit is een natuurlijk materiaal, valt daarom in een andere prijsklasse, en heeft lichte eigen geur. Dit materiaal biedt de beste grip, ook bij transpiratie. Wel is natuurlijk rubber ietsje minder slijtvast dan kunststof. Ze zijn ook aanzienlijk zwaarder en blijven daardoor stabieler liggen en krullen niet op. Er zijn talloze yogis en yoginis die zweren bij het eigen karakter van natuurlijk rubber.

Kleuren & motieven

Omdat yogamatten worden gegoten vanuit vloeibare staat en daarbij kleurstof kunnen worden bijgemengd, zijn ze in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar. Je kunt dus kiezen voor een kleur die past bij je eigen smaak of interieur. Ook yogamatten van natuurrubber zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Daarnaast zijn er nu ook yogamatten met 'Alignment Print', een lijnenspel op de yogamat dat je helpt om te controleren of je recht en symmetrisch staat in yogahoudingen. Yogisha verkoopt ook yogamatten met prints.

Dikte

De normale dikte is 4 mm: dik genoeg om een zachte maar stevige buffer te vormen tussen jou en de vloer, dun genoeg om strak op te rollen en mee te nemen.

Daarnaast heeft Yogisha yogamatten van 5, 6 en 8 mm dik, welke net iets meer ondersteuning bieden. Er zijn yogamatten van TPE, welke zacht zijn en ook geschikt voor bijvoorbeeld Pilates. Daarnaast zijn er professionele, zware yogmatten van 6mm (zoals de Manduka yogamat), welke zeer geschikt zijn voor in een yogastudio. Als je hem neerlegt ligt hij meteen plat op de vloer en vormt een solide basis die niet verschuift, zelfs als je springt.

Yogamatjes van 1 a 2 mm zijn vooral geschikt voor op reis. De meeste kun je zelfs vouwen en tussen je kleren in je reistas meenemen. Zo kun je overal yoga doen, zelfs op straat, op het perron en in je hotelkamer.

Grip

Een yogamat biedt aan beide kanten grip: aan de onderkant om het schuiven op de vloer te voorkomen; aan de bovenkant om wegglijden tijdens yogahoudingen tegen te gaan. Sommige yogamatten hebben twee verschillende kanten; onder ruwer dan boven. Ook zijn er yogamatten met aan de ene zijde een ribbel waardoor deze nog beter blijft liggen. De yogamatten van natuurrubber bieden doorgaans de meeste grip, ook als ze nat worden door transpiratie. 

Hygiëne en schoonmaken

Beoefen je regelmatig yoga in een yogaschool dan is het prettig om je eigen yogamat aan te schaffen en deze mee te nemen naar de les. Gebruik altijd dezelfde kant voor de vloer. Natuurlijk is het prettig om de yogamat regelmatig tereinigen, ook in verband met zweet. Sommige yogamatten kunnen in de wasmachine (niet centrifugeren). Je kan ook een natte doek of de douchekop gebruiken en de mat aan de lucht laten drogen. Yogisha heeft ook speciale yogamat reinigingssprays op basis van essentiële oliën om je yogamat op te frissen en een lekker geurtje te geven.

Prijs

Yogamatten zijn verkrijgbaar vanaf €22,95 en de prijzen lopen op tot €130,00. Aangeraden wordt om bij aanschaf vooral af te gaan op kwaliteit en de feel good-factor. Zeker als yoga je passie is, is het zonde om een paar euro te willen besparen op deze meest basale essential.

Tip voor tijdens je yoga oefeningen

Zorg ervoor dat je de yogamat altijd zorgvuldig parallel of haaks neerlegt ten opzichte van het profiel van de vloer of de lijnen van de wanden. Deze uiterlijke symmetrie ondersteunt de innerlijke symmetrie bij de asana’s. Als de yogamat voor ons oriëntatiegevoel scheef ligt, dan voelen de houdingen ook scheef!

Alle yogamatten zijn zowel onze yogawinkels als in onze online yoga webshop te koop.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden