Gratis verzending vanaf €50,- (NL-BE-DU)
Persoonlijk door ons verpakt en verstuurd vanuit onze winkel
Fysieke yogawinkel in Amsterdam
Verzending binnen 1-2 werkdagen
  • Nederlands
  • Hoe kies je de juiste yogamat?

    Yogisha - 06 / Sep / 2023

    Hoe kies je de juiste yogamat?

    Het essentiële attribuut voor iedereen die yoga beoefent: de yogamat! Hoewel een yogamat op het eerste gezicht vrij simpel lijkt, zijn er veel verschillen in materiaal, afmetingen, en textuur, allemaal met hun eigen specifieke eigenschappen. Wij zetten het op een rijtje voor je!

    Iedereen die wel eens yoga heeft gedaan op het tapijt of een zeiltje heeft het ervaren: je stabiliteit is weg, het is lastig om je balans te vinden om de ongelijke ondergrond, en je handen en voeten glijden weg. Een goede yogamat biedt oplossingen voor al deze problemen, maar er zijn veel verschillen tussen de matten. Het vinden van jouw ideale yogamat die past bij jouw yoga practice maakt yoga nog plezieriger. Wij helpen je deze te vinden!

     

    Afmetingen

    De standaardbreedte van een yogamat is 60 cm, maar je kan ook kiezen voor een extra brede yogamat. Dit is zeker fijn als je wat zwaarder of breder gebouw bent, of als je gewoon lekker veel ruimte wil. Yogisha heeft ook yogamatten van 66, 70 en 80 cm breed. De standaard lengte van een yogamat ligt tussen de 180 en 183 cm, maar ook hier zijn variaties op mogelijk. Yogisha heeft extra lange yogamatten tot 215 cm. Over het algemeen geldt: kies een lengte die iets groter is dan je lichaam.
     

    Materiaal

    De meest gangbare yogamat is gemaakt van het kunststof PVC: een sticky, lichte, en duurzame kunststof die makkelijk op te rollen is en niet brokkelt. Luxere PVC yogamatten, zoals de Manduka Prolite en Pro, hebben binnenin een weefsel om de mat sterker te maken en scheuren te voorkomen. PVC yogamatten zijn zeer slijtvast, makkelijk in onderhoud, en bestand tegen alle omstandigheden. Sommige PVC matten zijn zelfs zo slijtvast dat ze een levenslange garantie hebben! In de meeste yoga studio's vind je ook PVC matten.

     

    De nieuwste soort kunststof die wordt gebruikt voor yogamatten is TPE. Deze yogamatten worden ook wel ecomatten genoemd, omdat TPE biologisch afbreekbaar materiaal is. De yogamatten van TPE zijn vrij zacht en heel licht van gewicht en dus makkelijk mee te nemen. Deze matten zijn vooral prettig voor rustigere vormen van yoga zoals Yin yoga of Hatha yoga.

     

    Naast kunststof matten verkoopt Yogisha eco-yogamatten van natuurrubber. Dit materiaal biedt de beste grip, ook bij transpiratie, en biedt comfortabele demping voor je gewrichten. Rubberen yogamatten zijn iets zwaarder dan PVC en blijven zeer stabiel liggen zonder op te krullen. Maar, natuurrubber is ook minder slijtvast dan kunststof en vergt iets meer onderhoud. Er zijn talloze yogis en yogini's die zweren bij het eigen karakter van natuurlijk rubber.

     

     

    Dikte

    De standaard dikte van een yogamat is rond 4 mm: dik genoeg om een zachte maar stevige buffer te vormen tussen jou en de vloer, dun genoeg om strak op te rollen en makkelijk mee te nemen. Daarnaast heeft Yogisha yogamatten van 5, 6 en 8 mm dik, welke net iets meer ondersteuning bieden. Dit is erg prettig als je gevoelige gewrichten hebt of zwaar gebouwd bent. Een ander voordeel van een dikkere yogamat is dat hij stabiel en plat op de vloer ligt en een solide basis vormt die niet verschuift, zelfs als je springt! TPE yogamatten zijn ook dikker dan gemiddeld maar zijn toch nog zeer lichtgewicht. Deze zachtere matten zijn voornamelijk geschikt voor Yin en Hatha yoga, of Pilates.

     

    Yogamatjes van 1 a 2 mm zijn vooral geschikt voor op reis. De meeste kun je zelfs vouwen en tussen je kleren in je reistas meenemen. Zo kun je overal yoga doen, zelfs op straat, op het perron en in je hotelkamer. Je kan deze matjes ook gebruiken als extra toplaag over de mat in de yoga studio. Hierdoor heb je een hygiënische, en super gripvaste yogamat zonder dat je veel gewicht mee hoeft te nemen!

     

     

    Grip

    Een yogamat biedt aan beide kanten grip: aan de onderkant om het schuiven op de vloer te voorkomen en aan de bovenkant om wegglijden tijdens yogahoudingen tegen te gaan. Yogamatten bieden grip door een combinatie van materiaal en textuur. Matten van natuurrubber bieden doorgaans de beste grip, ook bij transpiratie. Daarnaast hebben veel matten een geribbelde textuur in de bovenlaag, deze geeft extra grip. De nieuwste generatie rubberen yogamatten, zoals de Manduka GRP en Liforme, hebben 'dry-grip technology', dit zorgt ervoor dat er geen vocht op de mat blijft liggen waardoor jij altijd verzekerd bent van de beste grip, ook bij hevige transpiratie!

     

     

    Kleuren & motieven

    Omdat yogamatten worden gegoten vanuit vloeibare staat en daarbij kleurstof kunnen worden bijgemengd, zijn ze in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar. Je kunt dus kiezen voor een kleur die past bij je eigen smaak of interieur. Ook yogamatten van natuurrubber zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Daarnaast zijn er nu ook yogamatten met 'Alignment Print', een minimalistisch lijnenspel op de yogamat dat je helpt om te controleren of je recht en symmetrisch staat in yogahoudingen. Dit vind je bijvoorbeeld op de Liforme yogamat.

     

    Hygiëne en schoonmaken

    Beoefen je regelmatig yoga in een yogaschool dan is het prettig om je eigen yogamat aan te schaffen en deze mee te nemen naar de les. Gebruik altijd dezelfde kant voor de vloer. Natuurlijk is het prettig om de yogamat regelmatig te reinigen, ook in verband met zweet. Sommige yogamatten, zoals de Yogisha Studiomat, kunnen in de wasmachine maar voor de meeste matten is het beter ze niet onder water te houden. Je kan je yogamat makkelijk schoonmaken met een vochtige doek en een mengsel van azijn en water. Yogisha heeft ook speciale yogamat reinigingssprays op basis van essentiële oliën om je yogamat op te frissen en een lekker geurtje te geven. Laat je mat nadat je hem hebt schoongemaakt drogen aan de lucht voordat je hem oprolt.

     

    Prijs

    Yogamatten zijn verkrijgbaar vanaf €23,00 en de prijzen lopen op tot €150,00. Aangeraden wordt om bij aanschaf vooral af te gaan op kwaliteit en de feel good-factor. Een goede yogamat heeft over het algemeen een lange levensduur en bezorgt je veel gebruiksplezier tijdens de yogales. Zeker als yoga je passie is, is het zonde om een paar euro te willen besparen op deze meest basale essential.

     

    Ben je er nog niet helemaal uit?

    Geen paniek! In onze yoga winkels in Amsterdam en Den Haag kun je alle matten proberen en vergelijken. Onze ervaren store yogi's geven je advies en helpen jou bij het vinden van de perfecte mat. Woon je niet in de buurt? Geen probleem. Je kunt ons mailen of bellen naar één van de winkels met al je vragen. Alle yogamatten zijn zowel onze yogawinkels als in onze online yoga webshop te koop.

     

    Extra: Tip voor tijdens je yoga oefeningen

    Zorg ervoor dat je de yogamat altijd zorgvuldig parallel of haaks neerlegt ten opzichte van het profiel van de vloer of de lijnen van de wanden. Deze uiterlijke symmetrie ondersteunt de innerlijke symmetrie bij de asana’s. Als de yogamat voor ons oriëntatiegevoel scheef ligt, dan voelen de houdingen ook scheef!

    • Yogisha Yogisha 06 / Sep / 2023 @ 11:32

      Hi Ingrid!

      Bedankt voor het delen van je ervaring, en super fijn dat je voor jou de perfecte yoga mat hebt gevonden. Ik hoop dat je er veel plezier van gaat hebben.

      Warme groet,
      Annabel / Team Yogisha

    • Ingrid Visser Ingrid Visser 06 / Sep / 2023 @ 11:25

      Goedemorgen, Op jullie aanraden ben ik vorige week naar de winkel (Amsterdam) gekomen om een aantal yogamatten uit te proberen. Ik vond het heel erg fijn dat ik daar letterlijk alle ruimte (en tijd) voor kreeg. De Manduka GRP is het tenslotte geworden. Ik vind het een geweldige mat. Doordat ik nog geen millimeter uitglijd vind ik het een stuk prettiger om thuis yoga te doen. Ik kan iedereen die zachte gladde handen heeft en/of veel transpireert deze mat aanraden. Met hartelijke groeten, Ingrid Visser

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Yogisha 9,5 / 10 - 1557 Reviews @ Kiyoh
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »