Gratis verzending vanaf €50,- (NL-BE-DU)
Persoonlijk door ons verpakt en verstuurd vanuit onze winkel
Fysieke yogawinkel in Amsterdam
Verzending binnen 1-2 werkdagen
  • Nederlands
  • Zorg jij goed voor je yogamat?

    Yogisha - 26 / Jul / 2023

    Zorg jij goed voor je yogamat?

    Het wordt vaak vergeten, maar het is een onmisbaar deel van een prettige beoefening van yoga: het schoonhouden van je yogamat! Nadat je flink hebt gezweet tijdens een intensieve of hot yoga les neem jij een verfrissende douche en ben je weer lekker schoon, maar hoe zit dat met je yogamat?

    Tijdens de yogales komt er veel zweet en vuil van je voeten terecht op de yogamat. Maar je ligt ook vaak met je blote huid op de yogamat, of er zelfs letterlijk met je neus bovenop in de kind-houding. Dan is het wel zo fijn om zeker te weten dat je mat hygiënisch is en geen broedpraats voor bacteriën.
    Daarnaast wil je uiteraard, zeker als na lang zoeken eindelijk jouw perfecte yogamat hebt gevonden, zo lang mogelijk plezier van je yogamat hebben! Dus hoe zorg je er nou voor dat jouw yogamat goed schoon blijft en jaren lang mee gaat? Wij geven je de beste tips voor het schoonmaken en lang mooi houden van de verschillende typen yogamatten!

     

    De verschillende types yogamatten hebben allemaal een net andere gebruiksaanwijzing, maar één ding geldt voor alle yogamatten: berg je mat netjes en op een schone, droge plaats op wanneer je hem niet gebruikt. Zorg ervoor dat je mat strak opgerold is en dat er geen andere dingen bovenop de mat liggen, dit kan ervoor zorgen dat de mat uit vorm raakt. 

     

    PVC yogamatten

    Yogamatten gemaakt van PVC zijn het meest slijtvast en makkelijk om te onderhouden. Deze matten zijn goed bestand tegen zonlicht en vuil en kunnen dus goed gebruikt worden om buiten yoga te doen. Deze maten hebben over het algemeen een 'closed cell' oppervlak, wat betekent dat de buitenlaag van de mat volledig gesloten is waardoor zweet en vocht niet to het binnenste van de mat door kunnen dringen. Hierdoor kun je de matten goed schoonmaken en blijven ze zeer hygiënisch, ook als je veel transpireert.

     

    Na aanschaf

    De hogere kwaliteit PVC yogamatten, zoals de ProLite en Pro van Manduka, zijn extreem slijtvast en gaan een leven lang mee. Deze matten worden stroever naarmate ze meer gebruikt worden. De Manduka PVC yogamatten hebben een dun beschermlaagje waardoor de mat in het begin een beetje glad kan aanvoelen. Dit laagje slijt er na gebruik vanzelf af, maar als je je er aan stoort kun je het eraf scrubben met zeezout. Bekijk voor de precieze instructies dit filmpje:

     

     

    Schoonmaken

    Voor het schoonmaken van een PVC yogamat gebruik je het beste de Manduka All Purpose Mat Wash. Om de mat schoon te maken na gebruik spray je de mat in met de Mat Wash en veeg je dit uit met een vochtige doek. Laat de mat drogen aan de lucht voordat je hem weer op rolt. Voor een grondige reiniging kun je de Mat Wash 5 á 10 minuten laten intrekken.


    Sommige PVC yogamatten, zoals de Yogisha Studio Yogamat, kunnen in de wasmachine gewassen worden. Was de mat op 30 of koud op een kort programma voor delicate was met een beetje mild wasmiddel en laat hem hangend drogen.
    Let op: niet alle PVC yogamatten zijn geschikt voor de wasmachine, check altijd de verpakking van de mat of vraag het via de Yogisha klantenservice als je twijfels hebt.

     

    TPE yogamatten

    TPE is een biologisch afbreekbaar synthetisch rubber. De Manduka WelcOme en PrAna E.C.O zijn twee voorbeelden van TPE yogamatten.
    TPE is een vrij zacht materiaal en kan hierdoor gevoelig zijn voor vouwen. Zorg er dus voor dat je de mat altijd netjes oprolt en er geen zware dingen bovenop legt om de vorm te behouden.

     

    Schoonmaken

    Gebruik voor het schoonmaken van je TPE yogamat een Manduka All Purpose Mat Wash of een azijn oplossing (ratio 1:3). Spray de mat in en veeg het vervolgens uit met een vochtige doek of spons. Voor een grondigere reiniging kun je het 5 á 10 minuten laten intrekken. Laat de mat opdrogen aan de lucht voordat je hem weer oprolt en opbergt.

     

    Natuurrubber yogamatten

    Rubber is een natuurproduct en hoewel yogamatten van dit materiaal veel voordelen hebben, zoals betere grip, zijn de ook wat kwetsbaarder dan bijvoorbeeld PVC yogamatten. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je goed voor je mat zorgt zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt!
    Allereerst is het belangrijk om je rubberen yogamat altijd weg te houden van direct en indirect zonlicht. De UV straling in zonlicht kan het rubber laten uitdrogen en zorgt er over langere tijd voor dat je mat hard, stijf, of broos aan kan gaan voelen. Bewaar je rubberen yogamat hierom altijd in de schaduw of in een tas.

     

    Na aanschaf

    Na het aanschaffen van een rubberen yogamat merken de meesten het snel: rubber heeft een karakteristieke geur. Dit is de natuurlijke geur van rubber en deze vervaagt na verloop van tijd. Als je de geur vervelend vind kun je het vervagen versnellen door je mat uit te hangen in plaats van opgerold te bewaren en eventueel je mat in te spuiten met een mengsel van appel azijn en water (ratio 1:3). Desgewenst kun je hier nog een klein druppeltje etherische olie aan toe voegen om de rubber geur te maskeren.

     

    Schoonmaken

    Voor het schoonmaken van een rubberen yogamat kun je het beste een speciale spray gebruiken, zoals de Manduka Rubber Mat Wash. Deze sprays zijn op basis van azijn, dit is een milde ontvetter en helpt daarnaast om de kleur langer te behouden, en bevatten daarnaast etherische oliën die je mat soepel houden en een heerlijke geur geven. Als je liever geen spray gebruikt kun je ook een azijn oplossing gebruiken met een ratio 1:3.
    Gebruik nooit schoonmaakmiddelen op basis van alcohol of petroleum. Deze stoffen breken het rubber af en en laten het uitdrogen. Omdat de meeste rubberen yogamatten een open cel structuur hebben mag je deze matten nooit onderdompelen in water of afspoelen onder de douche. De mat kan het water opnemen en hierdoor erg zwaar worden.

     

    PU yogamatten

    Yogamatten van polytheraan (PU), zoals de Liforme en OHMat yogamatten, zijn gemaakt van natuurrubber in een bijzondere bewerking. De toplaag van deze yogamatten laat al het vocht door waardoor de matten altijd een droge grip hebben. Het is belangrijk dat de mat niet in contact komt met olie, creme, of zuurhoudende substanties omdat deze vlekken op de bovenlaag kunnen achterlaten.
    Zoals bij alle rubberen matten is het erg belangrijk om ze weg te houden van zonlicht, zowel direct als indirect. De UV straling in zonlicht tast het rubber aan en zorgt ervoor dat het verkleurt en uitdroogt.

     

    Na aanschaf

    Net als bij de andere yogamatten van natuur rubber hebben ook PU yogamatten een karakteristieke rubber geur. Als de geur je stoort, volg dan dezelfde instructies als bij de natuurrubber yogamatten maar voeg geen etherische olie toe aan de azijnoplossing.

     

    Schoonmaken

    Voor het schoonmaken van deze mat kun je het beste een zachte, natuurlijke zeep gebruiken aangelengd met veel water. Boen de mat met een vochtige doek of zachte spons en de zeepoplossing. Gebruik geen Manduka Mat Wash, deze bevatten oliën, of agressieve schoonmaakmiddelen. Laat de mat na het schoonmaken drogen aan de lucht. Zodra de mat opgedroogd is kunt je hem oprollen en opbergen.

     

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Yogisha 9,5 / 10 - 1557 Reviews @ Kiyoh
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »