Gratis verzending vanaf €50,- (NL-BE-DU)
Persoonlijk door ons verpakt en verstuurd vanuit onze winkel
Fysieke yogawinkel in Amsterdam
Verzending binnen 1-2 werkdagen
 • Nederlands
 • Jala Neti

  Yogisha - 28 / May / 2019

  Jala Neti

  Last van hooikoorts, verkoudheid, of heb je moeite met ademen? Hat ayurvedisch ritueel Jala Neti Kriya kan een uitkomst bieden!

  Jala Neti Kriya is een ayurvedisch gebruik waarbij de neus wordt uitgespoeld met zout water. Het wordt al eeuwen gedaan in India en kan verlichting bieden bij hooikoorts, allergiën, verkoudheid, of moeite met ademen. Nadat je een neti potje gebruikt kun je merken dat je makkelijker door je neus kan ademen en je voorhoofd vrij voelt. Hierom wordt neti ook toegepast binnen verschillende stromingen van yoga. Het ritueel bevorderd helderheid van geest en dient als een goede op de beoefening van yoga of meditatie.

   

  De voorbereiding

  Vul je neti potje met lauwwarm water en zout. Zorg er voor dat je schoon water gebruikt. Het water dat hier in Nederland uit de kraan komt is hartstikke schoon, en dus prima. Als je in een land bent waar het water niet schoon uit de kraan komt is het slim om bronwater te gebruiken of het water eerst te koken.

  Nu kun je het zout toevoegen. De Nosebuddy neti pot heeft een handig maatschepje, maar voor alle andere neti potten kun je als vuistregel aanhouden dat het water net zo zout als tranen moet smaken. Dit komt neer op ongeveer een theelepel zout per halve liter.

  Gebruik zout met een fijne maling (dan lost het makkelijker op), en het liefst zonder toevoegingen. Zeezout kan bij sommige mensen een reactie veroorzaken, maar dit verschilt per persoon. Eventueel kun je deze neti pot zoutzakjes gebruiken.

   

  Hoe werkt het?

  Je hebt dus een neti pot gevuld met lauwwarm water en een schepje zout, en nu kun je je neus gaan spoelen. Dit doe je het beste boven een wastafel of in de douche.

  Als je neus nog erg verstopt zit, begin dan met het neusgat dat het minst verstopt is. Je plaatst het tuitje op dat neusgat en tilt je hoofd iets naar de tegenovergestelde kant en iets naar voren. Dit zorgt ervoor dat het water niet je keel in loopt. Giet het water nu langzaam het neusgat in terwijl je door je mond ademt. De eerste keer kan dat een beetje vreemd voelen, maar het doet geen pijn en kan zelfs best prettig zijn!

  Nadat je het eerste neusgat gevuld hebt met water blaas je het water uit je neus, en herhaal je het proces aan de andere kant. Als je neusgaten en voorhoofdsholte helemaal vrij zijn zul je merken dat het water er aan het ene neusgat in gaat, en er bij het andere neusgat weer uit druppelt. Maar, maak je geen zorgen als dit niet meteen gebeurt. Het kan even duren voordat alles in beweging komt. Snuit je neus goed, en herhaal beide kanten zo nodig.

  Zodra je klaar bent is het goed om het nog even al het water uit je neusholtes te verwijderen. Hiervoor kun je het best even je helemaal voorover buigen en dan weer langzaam af te rollen naar boven tot je weer rechtop staat. Zo weet je zeker dat er geen water achterblijft, en is je neus weer helemaal fris en heb je meteen veel minder last van je hooikoorts of verkoudheid. Je zult ook direct beter kunnen ademen.

   

  Hoe vaak doe je Neti?

  Over het algemeen wordt het aangeraden om één keer per dag neti te doen, over het algemeen in de ochtend. Maar, dit hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur. Sommige mensen doen dit dagelijks, bijvoorbeeld om elke dag bij hun yoga practice goed te kunnen ademen. Anderen gebruiken hun neti pot alleen af en toe bij een verkoudheid, of als ze hooikoorts op voelen komen.

  Omdat het een neutrale spoeling is zonder chemische toevoegingen komt het er eigenlijk op neer dat je een neti spoeling kunt doen zo vaak je wil. Door de toevoeging van zout voelt het water ook prettig aan en raakt het slijmvlies in je neus niet geïrriteerd. (zoals bij bijvoorbeeld chloorwater of chemische neussprays soms wel het geval is). Zo kun je dus weer vrij ademen zonder vervelende bijwerkingen!

   

  Wil je ook eens neti proberen? Al onze neti potten vind je hier.

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  Yogisha 9,5 / 10 - 1557 Reviews @ Kiyoh
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »